Onderhoud

Written by bikesnparts on 22 oktober 2020 in with no comments.

Onderdelen om zelf te vervangen

onderhoudEen nieuwe ketting en cassette monteren is een van de klusjes die je prima zelf kunt doen, net zoals het monteren van een stuur, zadel of trappers. We zullen het niet hebben over het vervangen van je band, want dat doet iedere wielrenner waarschijnlijk zelf (alhoewel…). In ieder geval kun je alle onderdelen goedkoop online bestellen en ze vaak de dag erna al laten leveren. Dat bespaart je een hoop tijd, geld en moeite!

Ketting reinigen

De ketting onderhouden en tijdig vervangen is een van de makkelijkere klusjes aan de fiets. Het (liefst wekelijks) schoonmaken zorgt ervoor dat de ketting een stuk langer goed blijft. Het is belangrijk dat je achterwiel van de grond blijft, daar kun je voor zorgen door de fiets op een fietsstandaard te zetten of hem aan een ophangketting te hangen. Allereerst draai je de trapper langzaam naar achteren en spuit je de ketting in met een ontvetter. Dit is overigens de favoriete fietsstandaard.

Je rijdt fijner in de winter met verwarmde handschoenen . Dat is comfortabeler want je fietst fijner. Ook een fietsbril kan helpen om prettiger te rijden.

Cyclon Dry Lube

Cyclon Dry Lube is een product uit de groep Course-producten en is een hoogwaardig smeermiddel, waardoor de ketting langer mooi blijft lopen. Cyclon Dry Lube is een product dat een droge smeerfilm geeft en dat met behulp van het speciaal ontworpen druppelflesje op de scharnierpunten van de schakels kan worden aangebracht. Smeren op de binnenschakel zorgt ervoor dat de kans dat vuil aan de ketting hecht het kleinst is. Daardoor wordt de wrijving vermindert en dus de slijtage aan ketting en tandwielen beperkt. Cyclon Dry Lube werkt bovendien bij zowel hoge als lage temperaturen. Het middel moet enkele uren van te voren op de ketting worden aangebracht, omdat de penetratie van de Cyclon Dry Lube wat langer duurt dan dat van andere Cyclon-producten. Voordeel daarvan is wel dat het, door de hoge drukbelasting, langer blijft werken als andere middelen, zonder de onderdelen bij te hoeven smeren of schoon te moeten maken. Het schoonmaken van de ketting en de tandwielen met behulp van Cyclon Bionet is gewenst, aangezien Cyclon Bionet snel het oppervlakkige vuil verwijderd van de schakels. Daardoor hoeft er na het reinigen slechts weinig te worden bijgesmeerd.